5044 Туристичний шлях «Монастир-Парашка»

Туристичні шляхи
  • Складність

    складний
  • Протяжність

    7 км
  • Тривалість

    3 год
  • Початок маршруту:

    img

    с. Коростів інформаційний знак на садибі Бутивлянського лісництва

    Переглянути на карті
  • Екоцентр Бутивлянського лісництва

    img

    Тут можна дізнатися все про даний маршрут. Відвідувачам пропонується коротка екскурсія в екоцентрі де можна ознайомитись з побутом бойківського краю його сакральною архітектурою та культурою, старовинними звичаями та обрядами побачити виставку писанок. За допомогою старовинних і сучасних фотографій можна порівняти різні архітектурні і природні об’єкти з віковою різницею приблизно 100 років.

    Тваринний світ представлений наочними стендами з рогів козуль, оленів. Для дітей цікавим експонатом є «Дерево-загадка» на якому можна відшукати фігури різних живих істот. На згадку вам запропонують зробити оригінальне  фото.

     

  • Монастир отців Салезіян УГКЦ

    img

    споруджений 2016 році фігура  Покрови Пресвятої Богородиці (2005рік), храм св. Івана Боско» споруджений 2020 році на честь італійського святого Івана Боско, покровителя молоді. Споруди розташовані в мальовничому місці на горі Покрови Пресвятої Богородиці це служить для духовно -патріотичного виховання молоді. Всі подорожуючі мають можливість зупинитися, і духовно збагатится.

  • «Джерело питної води»

    img

    На біогалявині, в ур. Верхній Ванч, можна перепочити біля джерела з прохолодною питною водою. Підземні води на території парку характеризуються як слабко-мінералізовані без специфічних компонентів та властивостей (мінеральні столові води.) Вміст нормуємих компонентів та сполук значно нижчий за гранично допустимі концентрації, що свідчить про відсутність антропогенного забруднення.

  • «Полонина»

    img

    Назва «полонина» означає – поверхні гірських пасовищ вище від верхньої межі лісу. Тут зростає рідкісні та червонокнижні рослини, серед них: арніка гірська, чемериця біла, любка дволиста, траунштейнера куляста, зозулині сльози, лілія лісова та інші

  • «Хребет Парашки»

    img

    З цього місця відкривається панорамний краєвид на вершину Парашки.

  • «Тимків Верх»

    img

    Гора висотою 1227 м р. м. За однією з легенд гора названа на честь Тимка – нареченого дочки князя Святослава Параски.

    Із прадавніх віків вони поряд – висока, красна, заплетена в довгі трав’яні коси, з червоним горобиновим намистом Параска і мужній юнак Тимко, вірні одне одному, не зрадивши своє кохання. Лиш буйні вітри, що літають над їхніми головами гомонять про вічне, святе…

    І тягнуться сюди шеренги мандрівників щоб побачити красу смарагдових полонин, пізнати невигадані історії, що їх береже нечуй – вітер.

  • «Памятна табличка»

    img

    Біля підніжжя вершини розташована пам’ятна плита з надписом «1015р загинула і похована дочка Переяславського К.Святослава Парасковії. І цю гору названо г. Параска.»

  • «Вершина г. Парашки»

    img

    Найвища гора Сколівських Бескидів. Висота над рівнем моря 1268 м. Тут в 1999 році на вершині гори поставлений металевий хрест, висотою 10 м – молоддю м. Сколе та м. Самбора.

Повернутися можна тим маршрутом назад, або через урочище “Красне” до села Коростів, або на місто Сколе чи село Корчин, село Крушельниця.

 

Протягом всієї екскурсії на маршруті слід дотримуватися наступних правил

Перебуваючи на природі, будьте уважні, дбайте про власну безпеку.

Нехай ваша присутність буде безпечною для комах, птахів та звірів. При зустрічі з представниками фауни помилуйтеся ними і, якщо пощастись, сфотографуйте.

Підтримуйте чистоту, поводьтеся тихо.

Бережіть дерева і кущі від пошкоджень, залиште квіти та лікарські рослини дикій природі.

Тримайтесь на безпечній відстані від урвищ.

Дбайливо ставтесь до майна установи, у т.ч. до інформаційних щитів, та межових знаків.

Не беріть з природи нічого, крім відзнятих світлин. Не залишайте нічого, крім слідів ніг. Не вбивайте нічого, крім часу.